ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Ένα μικρό ιστορικό αυτής της παρουσίας.

οι Σεβασμιότατοι Νικόλαος και Κουγιουνιάν με την Μητέρα ΤΕΡΕΖΑ

Στις 15 Ιουλίου 1986, οι Σεβασμιότατοι Νικόλαος και Κουγιουνιάν, ιερείς και λαός, υποδέχτηκαν στο παλαιό αεροδρόμιο του Ελληνικού τη Μητέρα ΤΕΡΕΖΑ και τις 5 πρώτες αδελφές που θα ξεκινούσαν στην Εστία στο Ν. Κόσμο την αποστολική τους δράση στην Ελλάδα.

Πέρασαν ένα χρόνο περίπου εκεί, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στο νέο αυτό περιβάλλον: γλώσσα παντελώς άγνωστη, ζέστη, ίσως αφόρητη για μερικές αδελφές, ήθη – έθιμα – νοοτροπία διαφορετική… Όμως με τη συμπαράσταση της καθολικής εκκλησίας και λαϊκών η προσαρμογή δεν άργησε . Η προσφορά βοήθειας ξεκίνησε γρήγορα.

Αργότερα, το 1996, η Αρχιεπισκοπή παραχώρησε στις αδελφές την εκκλησία του Αγίου Ιωσήφ και τον περιβάλλοντα χώρο και από τότε συνεχίζουν εκεί την δράση τους, στην αρχή φιλοξενώντας μητέρες με παιδιά, δημιουργώντας έναν ξενώνα στην μεγάλη αίθουσα. Στις 22.7.1997 εγκαινιάστηκε το σπίτι της οδού Ιθάκης στο οποίο πλέον μεταφέρθηκε η φιλοξενία των προσφύγων μητέρων με παιδιά. Ιδρύθηκαν επίσης ιεραποστολές του τάγματος και στην Κρήτη (1996) και την Θεσσαλονίκη (2000)

Ηλικιωμένοι εγκαταλελειμμένοι, άρρωστοι μοναχικοί, ανάπηροι, έβλεπαν δύο «κυρίες» ντυμένες παράξενα να τους κτυπούν την πόρτα, να τους χαμογελούν, να ενδιαφέρονται για τα προβλήματά τους και τη μοναξιά τους, να τους καθαρίζουν το σπίτι, να τους μαγειρεύουν, να τους περιποιούνται τις πληγές, και να φεύγουν υποσχόμενες ότι σύντομα θα ξαναγύριζαν.